ADLİ KONTROL ŞARTI NEDİR?


Adli kontrol konusu 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 109 vd. maddelerinde düzenlenmiştir. Bir suç sebebiyle yürütülen soruşturmada, tutuklama sebeplerinin varlığı halinde, şüphelinin tutuklanması yerine adli kontrol altına alınmasına karar verilebilir. Kanunda tutuklama yasağı öngörülen hallerde de adli kontrole ilişkin hükümler uygulanabilir.

Şüpheli, Cumhuriyet savcısının istemi ve sulh ceza hakiminin kararı ile soruşturma evresinin her aşamasında adli kontrol altına alınabilir.

Maruz kaldığı ağır bir hastalık veya engellilik nedeniyle ceza infaz kurumu koşullarında hayatını yalnız idame ettiremediği tespit edilen şüpheli ile gebe olan veya doğurduğu tarihten itibaren altı ay geçmemiş bulunan kadın şüphelinin tutuklanması yerine adli kontrol altına alınmasına karar verilebilir.


ADLİ KONTROL TEDBİRLERİ NELERDİR?


Adli kontrol tedbirleri aşağıdaki şekildedir:


ADLİ KONTROL ŞARTI NE KADAR SÜRER?


Adli kontrol süreleri aşağıdaki gibidir:


ADLİ KONTROL ALAN KİŞİ TUTUKLANIR MI?


Adli kontrol hükümlerini isteyerek yerine getirmeyen şüpheli veya sanık hakkında, hükmedilebilecek hapis cezasının süresi ne olursa olsun, yetkili yargı mercii hemen tutuklama kararı verebilir.


Azami tutukluluk süresinin dolması nedeniyle verilen adli kontrol tedbirinin ihlali halinde de tutuklama kararı verilebilir. Ancak, bu durumda tutuklama süresi ağır ceza mahkemesinin görevine giren işlerde 9 aydan, diğer işlerde 2 aydan fazla olamaz.

ADLİ KONTROL NASIL SONA ERER?


Adli kontrol kararı; hakim ya da mahkeme tarafından adli kontrol kararının kaldırılmasına karar verilene kadar devam eder.