GÖZALTI VE GÖZALTI SÜRELERİ


Gözaltı, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 91 vd. maddelerinde düzenlenmiştir. Gözaltı söz konusu olabilmesi için öncelikle CMK m. 90 uyarınca bir yakalama işlemi mevcut olmalıdır. CMK m. 90 uyarınca;



Yakalama işlemi bir tutanağa bağlanır. Bu tutanağa yakalananın, hangi suç nedeniyle, hangi koşullarda, hangi yer ve zamanda yakalandığı, yakalamayı kimlerin yaptığı, hangi kolluk mensubunca tespit edildiği, haklarının tam olarak anlatıldığı açıkça yazılır.

Yakalanan kişi serbest bırakılmaz ise CMK m. 91 uyarınca gözaltına alınmasına karar verilebilir. Gözaltı süresi, yakalama yerine en yakın hakim veya mahkemeye gönderilmesi için zorunlu süre hariç, yakalama anından itibaren 24 saati geçemez. En yakın hakim veya mahkemeye gönderilmesi için zorunlu süre ise 12 saati geçemez. Toplu olarak işlenen suçlarda, delillerin toplanmasındaki güçlük veya şüpheli sayısının çokluğu nedeniyle; Cumhuriyet savcısı gözaltı süresinin, her defasında bir günü geçmemek üzere, üç gün süreyle uzatılmasına yazılı olarak emir verebilir. Gözaltına alınan kişi bırakılmazsa, en geç bu süreler sonunda sulh ceza hakimi önüne çıkarılıp sorguya çekilir.