İDDİANAME NEDİR?


5271 sayılı Ceza Muhakemesi kanunu uyarınca Cumhuriyet savcısının yaptığı soruşturma neticesinde yeterli delil elde edildiği kanaatine varılması halinde iddianame düzenlenerek kamu davası açılır ve şüpheli, sanık sıfatını alarak Ceza Mahkemelerinde yargılanmaya başlar.

CMK m. 170 uyarınca, soruşturma evresi sonunda toplanan deliller, suçun işlendiği hususunda yeterli şüphe oluşturuyorsa; Cumhuriyet savcısı, bir iddianame düzenler. İddianamede suça  e eyleme ilişkin bilgilere yer verilir. İddianamede, yüklenen suçu oluşturan olaylar, mevcut delillerle ilişkilendirilerek açıklanır; yüklenen suçu oluşturan olaylar ve suçun delilleriyle ilgisi bulunmayan bilgilere yer verilmez. İddianamenin sonuç kısmında, şüphelinin sadece aleyhine olan hususlar değil, lehine olan hususlar da ileri sürülür.

İddianamenin sonuç kısmında, işlenen suç dolayısıyla ilgili kanunda öngörülen ceza ve güvenlik tedbirlerinden hangilerine hükmedilmesinin istendiği; suçun tüzel kişinin faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde, ilgili tüzel kişi hakkında uygulanabilecek olan güvenlik tedbiri açıkça belirtilir.

İddianame düzenlendikten sonra Mahkeme iddianameyi ya iade eder ya da kabul eder. Mahkeme tarafından, iddianamenin ve soruşturma evrakının verildiği tarihten itibaren 15 gün içinde soruşturma evresine ilişkin bütün belgeler incelendikten sonra, eksik veya hatalı noktalar belirtilmek suretiyle iddianamenin Cumhuriyet Başsavcılığına iadesine karar verilebilir. Suçun hukuki nitelendirilmesi sebebiyle iddianame iade edilemez.

15 gün içinde bir karar verilmemiş olursa iddianame kabul edilmiş sayılır. İddianamenin kabulüyle, kamu davası açılmış olur ve kovuşturma evresi başlar. Mahkeme, iddianamenin kabulünden sonra duruşma gününü belirler ve duruşmada hazır bulunması gereken kişileri çağırır. Böylece şüpheli artık sanık sıfatını alır ve Mahkemece yapılan yargılama sonucunda suç işlediği iddia edilen kişi hakkında bir hüküm tesis edilir.

CMK m. 225 uyarınca, hüküm iddianamede unsurları gösterilen suça ilişkin fiil ve faili hakkında verilir. Ancak Mahkeme, fiilin nitelendirilmesinde iddia ve savunmalarla bağlı değildir.