HAKARET SUÇU VE CEZASI


Hakaret kavramı; “onur kırma, onura dokunma, küçültücü söz veya davranış.” şeklinde tanımlanmıştır. Hakaret suçu, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun “Şerefe karşı suçlar” bölümünde 125 vd. maddelerinde düzenlenmiştir.

Kanunun 125. madde hükmü uyarınca; bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, 3 ay-2 yıl hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır. 

Kanunun 126. maddesinde; hakaret suçunun işlenmesinde mağdurun ismi açıkça belirtilmemiş veya isnat üstü kapalı geçiştirilmiş olsa bile, eğer niteliğinde ve mağdurun şahsına yönelik bulunduğunda duraksanmayacak bir durum varsa, hem ismin belirtilmiş ve hem de hakaret açıklanmış sayılacağı belirtilmiştir.

127. madde kapsamında; hakarete konu olan isnat edilen ve suç oluşturan fiilin ispat edilmiş olması halinde kişiye ceza verilmeyeceği belirtilmiştir. Bu suç nedeniyle hakaret edilen hakkında kesinleşmiş bir mahkumiyet kararı verilmesi halinde, isnat ispatlanmış sayılır. Bunun dışındaki hallerde isnadın ispat isteminin kabulü, ancak isnat olunan fiilin doğru olup olmadığının anlaşılmasında kamu yararı bulunmasına veya şikayetçinin ispata razı olmasına bağlıdır. İspat edilmiş fiilinden söz edilerek kişiye hakaret edilmesi halinde ise cezaya hükmedilir.

Yargı mercileri veya idari makamlar nezdinde yapılan yazılı veya sözlü başvuru, iddia ve savunmalar kapsamında, kişilerle ilgili olarak somut isnatlarda ya da olumsuz değerlendirmelerde bulunulması halinde ceza verilmez. Ancak, bunun için isnat ve değerlendirmelerin, gerçek ve somut vakıalara dayanması ve uyuşmazlıkla bağlantılı olması gerekir.