CEZA SORUMLULUĞUNU KALDIRAN VEYA AZALTAN NEDENLER NELERDİR?


Ceza sorumluluğunu kaldıran veya azaltan nedenler, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 24 vd. maddelerinde düzenlenmiştir. Bu kapsamda aşağıdaki bilgilere yer verilmiştir:

 

CEZA SORUMLULUĞUNU KALDIRAN VEYA AZALTAN NEDENLER YARGITAY KARARLARI

Konuyla ilgili olarak Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun 03.11.2020 T. 2016/12-868 E. 2020/442 K. sayılı kararı aşağıdaki gibidir:

“Uyuşmazlığın sağlıklı bir hukuki çözüme kavuşturulması amacıyla TCK'da düzenlenen “Ceza Sorumluluğunu Kaldıran Nedenler” üzerinde durulmasında yarar bulunmaktadır.

5237 Sayılı TCK'nın esas aldığı ve suçun bir haksızlık olarak tanımlandığı suç teorisinde suçun unsurları; maddi unsurlar, manevi unsurlar ve hukuka aykırılık unsuru olmak üzere üç başlık altında toplanmaktadır.

Uyuşmazlıkla yakından ilgili olan hukuka aykırılık, suçu oluşturan haksızlığın niteliği olup hukuka aykırılık ile kastedilen husus fiilin hukuk sistemiyle çatışması ve hukuk sistemine aykırı olmasıdır. 5237 Sayılı Kanun'da bazı suç tanımlarında “hukuka aykırı olarak”, “hukuka aykırı başka bir davranışla”, “hukuka aykırı diğer davranışlarla”, “hukuka aykırı yolla”, “hukuka aykırı yollarla” gibi ifadelere yer verilmiştir. Bu ifadelerin geçtiği suçlarda failin, işlediği fiilin hukuka aykırı olduğunu bilmesi, yani bu konuda doğrudan kastla hareket etmesi gerekmektedir.

5237 Sayılı TCK'nda hukuka uygunluk sebepleri;

a- ) Kanunun hükmünü yerine getirme (m.24/1 ),

b- ) Meşru savunma (m.25/1 ),

c- ) İlgilinin rızası (m.26/2 ),

d- ) Hakkın kullanılması (m.26/1 ),

Olarak kabul edilmiştir.”